"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." Al-Hujurat : 13

"Bahasa menunjukkan bangsa", begitulah kata pepatah Malayu. Boleh dikatakan bahawa tabiat atau keperibadian seseorang itu dapat dilihat melalui penggunaan bahasa iaitu cara tutur kata yang diucapkannya. Betapa bahasa dapat menunjukkan kesopansantunan, menunjukkan asal usul dan peradaban yang tinggi kepada bangsa pemilik bahasa tersebut. Jika di sebut kewujudan sesuatu bangsa, kebiasaannya ia boleh di lihat dengan berdirinya sebuah pemerintahan atau negara. Dengan adanya negara, maka bangsa dan bahasa itu dapat terbentuk secara sempurna. Penulis sekadar ingin menyatakan bahawa hubungan antara ketiga-tiga istilah itu merupakan ikatan yang sangat kuat dan saling bergantungan. Terserah kepada kita bagaimana untuk menginterpretasikannya terhadap minat dan keupayaan masing-masing.

Bila bicara tentang bahasa, penulis sebenarnya cuba menggunakan bahasa penyampaian yang sederhana dalam arena laman blog ini. Agar semua dapat memahaminya, penulis menggunakan bahasa orang merantau iaitu bahasa yang mengikut arus percakapan berdasarkan kaum di atas tanah yang di pijaknya. Apa kata orang dulu-dulu, kalau masuk kandang kambing, mengembek..kalau masuk kadang harimau, mengaumm.. Jika ada yang membaca dan sukar untuk difahami, terlebih dahulu penulis memohon maaf kerana itu adalah kelemahan diri sendiri dan akan terus dipertingkatkan lagi dari hari ke hari. Terus terang juga bahawa bidang ini sebenarnya bagi penulis ibarat pucuk muda yang baru tumbuh dari tunasnya. Banyak lagi yang perlu dipelajari dan diperhalusi. Mudah-mudahan apa pun yang kita lakukan hari ini akan mendapat keredhaan dari Nya. Semoga ilmu yang dipelajari terus dikembangkan untuk bekalan generasi hari esok. Insyallah.

Berikan Komen